flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідальність за забруднення повітря посилено!

29 вересня 2020, 09:24

Проблема зі спаленням сухої трави в нашому регіоні, як і в Україні загалом, виникає кожної весни. Громадянам простіше «наводити лад», просто підпаливши сміття і бур’яни, заощаджуючи при цьому свої сили та кошти на прибирання територій. На превеликий жаль, населення рідко задумується над тим, якої шкоди це завдає довкіллю. При трав’яних пожежах гинуть практично усі рослини та тварини, які живуть у траві та на поверхні ґрунту. Випалювання трави також наносить пряму шкоду життю та здоров’ю людини, оскільки густий та їдкий дим не тільки неприємний на запах, а ще й небезпечний та отруйний. До його складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

Суха торішня трава – це не сміття, а частина екосистеми, створена самою природою. Ті, хто стверджують, що спалювати траву корисно, помиляються самі і вводять в оману інших. Кожен акт підпалу – це злочин проти природи, за який передбачена адміністративна, а в окремих випадках і кримінальна відповідальність.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу)» № 556-IX від 13 квітня 2020 року суттєво підвищено розмір штрафів за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків, зокрема:

забруднення або інша зміна природних властивостей атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров’я людей або для довкілля речовинами, відходами або іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей або для довкілля, караються штрафом від 30 600 грн. до 61 200 грн. або обмеженням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на той самий строк або без такого;

випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, караються накладенням штрафу на громадян від 3060 грн. до 6120 грн. і на посадових осіб – від 15 300 грн. до 21 420 грн. Ті ж дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6120 грн. до 12 240 грн., і на посадових осіб – від 21 420 грн. до 30 600 грн.;

порушення вимог пожежної безпеки в лісах – тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1530 грн. до 4590 грн., і на посадових осіб – від 4590 грн. до 15 300 грн.;

знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 4590 грн. до 15 300 грн., і на посадових осіб – від 10 710 грн. до 30600 грн.

Бережіть довкілля не лише з метою уникнення грошових стягнень, а передусім в інтересах власного здоров'я та заради майбутнього дітей, адже стан навколишнього середовища є одним з визначальних факторів для нормального розвитку та життєдіяльності людини.